Virtuele natuur in de zorg

In de zorgsector wordt een bezoek aan de natuur steeds vaker voorgeschreven in het kader van revalidatie of therapie vanwege de positieve effecten die de natuur heeft op de gezondheid. Er zijn echter doelgroepen die niet of lastig in staat zijn om naar buiten te gaan, laat staan de natuur in te trekken. Denk aan mensen die al dan niet tijdelijk ziek zijn, slecht ter been, te oud of in een hospice verblijven. Een bezoek  aan de natuur zou ook zeker positieve effecten hebben op herstel of welbevinden van deze mensen.

Thuisnatuur

Met het concept ThuisNatuur bieden we deze doelgroepen de mogelijkheid een virtueel bezoek aan de natuur te brengen zonder de deur uit te hoeven. Het concept biedt zorgpatiënten of -bewoners de keuze uit verschillende virtuele uitjes in de natuur, variërend van een tijdje rustig zitten op een bankje in het bos, tot een ontdekkingstocht met anderen naar bijzondere natuurplekken. Het enige dat nodig is, is een VR bril, een koptelefoon en een smartphone.

Projectopzet

In Zuid-Holland gaan we het concept starten met vier verschillende VR films over natuur in de provincie in samenwerking met natuurorganisaties. In minimaal vijf zorgcentra zal de VR content gebruikt worden met ouderen die tijdelijk of blijvend moeilijk naar buiten kunnen. De virtuele ervaringen worden ingebed in een breder dagbestedingprogramma. Dit biedt enerzijds ruimte om ervaringen onderling te delen maar ook om natuur met andere zintuigen te ervaren. Tijdens deze eerste pilot zal onderzoek gedaan worden naar het welbevinden van ouderen, de inpasbaarheid van het concept in het zorgsysteem en de inhoudelijke wensen van de gebruikers.

Partners

Contact

Contactpersoon

Leon Op de Beek

Telefoonnummer

06-46392224